Messias for fire sangere og én organistMessias for fire sangere og én organist

Blandt verdens højst elskede og oftest opførte oratorier er Händels Messias. I Danmark er det for mange blevet en fast tradition at opleve værket live i dagene op til jul. Halleluja-koret alene trækker publikum i hobetal, og de traditionsrige opførelser kan melde om udsolgte koncerter år efter år. Händels Messias er et stort værk skrevet for orkester, kor og fire solister og tæller gerne op mod mindst 50 musikere. Med så mange medvirkende stilles store krav til både fysiske og økonomiske rammer for de kirker og koncertsale, der ønsker værket på programmet.     


Sammen med fire professionelle sangere nytænkes værket Messias, så alle kan få muligheden for at opleve det populære værk. Messias præsenteres i en kammermusikalsk udgave, hvor kun fire sangere og én organist agerer både kor, solister og orkester. Sangerne synger skiftevis korsatser og solosatser, mens orgelet genskaber orkesteret. Händels værk, som ellers er tiltænkt et stort format, fremstår hermed i et nyt lys med fokus på intimitet og samspil. Uden en dirigent til at styre slagets gang er det op til de kun fem musikere at forløse den store musik i fælles samklang.


Formålet med koncerten er ikke blot at sætte Messias i et nyt lys, men i høj grad også at nå ud til et publikum, som ellers måske ikke ville have muligheden for at opleve Messias live. Koncerten varer ca. en time, og satserne fra Messias udvælges ud fra, om værket skal opføres til jul, påske eller noget helt tredje. Messias, som i Danmark traditionelt opføres til jul, er oprindeligt skrevet til påsken, og den stærke fortælling og værkets mange udødelige hits kan helt sikkert gøre sig gældende ved endnu flere lejligheder.    
Tina Christiansen © 2010-2024